031 220 354 mbregant@gmail.com

Kontakt

Kulinarika, Matej Bregant s.p.
Moste 79b
1218 Komenda

tel.: 031 / 220 / 354
e-mail: mbregant@gmail.com

ČOKOLADNO – POMARANČNI ČOLNIČKI

Sestavine:

155 g moke
75 g masla
2 rumenjaka
250 g temne čokolade
250 ml smetane
3 žlice pomarančnega likerja
1 pomaranča
125g sladkorja


Priprava:

Moko in maslo združi skupaj. Ko postane podobno drobtinam, dodaj sladkor. Premešaj. Dodaj oba rumenjaka in do 2 žlici vode. Ko se sestavine lepo združijo in postane testo lepo sprijeto, ga zavij v folijo in postavi v hladilnik za vsaj 20 minut.

Pečico segrej na 180oC. Testo razvaljaš (najlažje med dvema listoma peki papirja) in izrežeš kroge premera 5 cm. Pečeš jih na rahlo ukrivljenem pekaču, da posatnejo podobni čolničkom. Pečeš 10 min. Pustiš jih, da se ohladijo.

Čokolado zrežeš na manjše koščke. Smetano zavreš in jo preliješ preko čokoladnih koškov. Mešaš dokler se čokolada ne stopi. Dodaš pomarančni liker. Pustiš da se čokolada ohladi, vmes občasno premešaš.

Medtem olupiš (ekološko) pomarančo (paziš da je samo oranžni del lupine, brez belega dela). Narežeš jo na trakove. V kozici smešaš 125 ml vode in 125 g sladkorja. Ddoaš pomarančno lupino. Kuhaš na šibkem ognju 5-10 min, oz toliko časa, da se vse skupaj malo zgosti. Pobereš ven trakove pomarančne lupinice in jih razprostreš po peki papirju.

Ohlajeno čokoladno kremo daš v dresirno vrečko. Čokolado nabrizgaš na ohlajene piškote, potreseš s kakavom v prahu in na vrhu dodaš trakove pomarančne lupinice.

Povzeto po knjigi: The Essential Finger Food Cookbook, Könemann